Tasks Oriented Towards the Use of Operational–Practical Methods in Textbooks for Environmental Studies (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Izbira učbenika je pomemba za kakovost vzgojno-izobraževalnega procesa, saj je učbenik najpogosteje izbrano učno gradivo pri predmetu spoznavanje okolja. Zaželeno je, da je usklajen z didaktičnimi priporočili in sodobnimi didaktičnimi smernicami, ki spodbujajo aktivno vlogo učencev v izobraževalnem procesu, kar omogoča predvsem uporaba operacijsko-praktičnih učnih metod. Z uporabo operacijsko-praktičnih metod pri pouku učenci dosežejo učne cilje skozi različne dejavnosti. Namen raziskave je bil preučiti naloge v učbenikih predmeta spoznavanje okolja in prepoznati tiste, ki usmerjajo k operacijsko-praktičnemu delu. V raziskovalni vzorec smo vključili učbenike štirih založb. Pri raziskavi smo uporabili deskriptivno-neeksperimentalno metodo pedagoškega raziskovanja. Pri vsaki izmed štirih založb smo analizirali učbenike za vsak razred posebej. Rezultati analize so pokazali, da se prisotnost nalog, ki usmerjajo k operacijsko-praktičnim učnim metodam, razlikuje glede na razred in založbo. Največ nalog, ki usmerjajo k uporabi operacijsko-praktičnih metod, vsebujejo učbeniki za 3. razred, sledi 1. razred in nato 2. razred.