Varna shramba uporabniških overitvenih podatkov v jedru 5G - Rihtaršič, Miha; Brovč, Uroš; Zaletel, Urban (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Varna hramba, obdelava in administracija občutljivih podatkov je zanimiv izziv, ki ima lahko različne rešitve glede na način obdelave, uporabniški namen ter stopnjo zahtevane varnosti. V 5G sistemih varnostna zahteva predpisuje zaščito občutljivih overitvenih podatkov med hranjenjem ter njihovo varno obdelavo med uporabo. V članku predstavljamo tehnologijo zaupnega procesiranja Intel® SGX, ki omogoča splošno obdelavo podatkov z zaščito pred okolico. Opisujemo način, kako z uporabo SGX zagotovimo močno varnost overitvenih podatkov in kako je potrebno prilagoditi administrativne naloge, da sovpadajo s tem načinom delovanja. Tak pristop je še posebej primeren za uporabo v mobilnih postavitvah 5G jeder, kjer obstaja večja nevarnost fizičnega dostopa do sistema — na primer pri jedru, nameščenem v vojaškem vozilu ali nahrbtniku za hitro taktično postavitev omrežja na terenu. S tem pristopom lahko tudi takšne postavitve z visoko izpostavljenostjo zadostijo strogim varnostnim zahtevam sodobnih 5G omrežij.