Strategije in izzivi pri prehodu dolgo živečih projektov iz SVN na GIT - Novak, Gregor; Krajnc, Grega; Pokrivač, Izidor (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Migracija starejših, a še aktivnih projektov iz sistema za nadzor različic Subversion (SVN) na Git je lahko zahteven, a dolgoročno zelo koristen proces. V prispevku predstavljamo praktično izkušnjo selitve večletnih projektov iz SVN na Git in opišemo izzive, s katerimi smo se srečali pri preslikavi zgodovine revizij, kot so ohranjanje metapodatkov in pravilne strukture vej, oznak ter združitev. Opišemo uporabo orodij, kot so git-svn, git filter-repo in lastni skripti, s katerimi smo avtomatizirali in poenostavili korake urejanja zgodovine. Selitev smo izkoristili tudi za prenovo razvojnega procesa. Uvedli smo delovni tok na osnovi uveljavljenih praks za Git, integracijo zahtev za združitev in novo CI/CD infrastrukturo. Posebej naslavljamo vzporedno podporo dveh aplikacijskih platform z ločenimi procesi znotraj Git okolja. Prehod na Git nam je omogočil uporabo bolj prilagodljive, pregledne in sodobne razvojne infrastrukture, lažjo integracijo z orodji za sledenje nalogam ter lažjo vključenost pregledov kode v vsakdanji proces. Migracijo razumemo kot izhodišče za uvajanje naprednejših praks, saj Git s svojo fleksibilnostjo podpira nenehno izboljševanje delovnega toka in sledenje sodobnim tehnologijam ter pristopom razvoja programske opreme.