Plurilingvizem v Evropi 18. stoletja (University of Maribor Press, 2002)
Zbornik Plurilingvizem v Evropi 18. stoletja je sad sodelovanja slovenskih, hrvaških in italijanskih strokovnjakov, ki so se l. 1999 in 2000 udeležili mednarodnih seminarjev pri Mednarodnem univerzitetnem centru (International University Centre) v Dubrovniku. Njihov namen je bil poglobiti problematiko večjezičnosti z jezikovnega, knjižnega, družboslovnega in kulturološkega vidika. Pri tem se je vsakdo opiral predvsem na raziskovalne izkušnje v okviru lastne kulture, ni pa zanemarjal sorodne problematike sosednjih kulturnih območij. Osemnajsto stoletje se nam je tako razgrnilo v bogati zemljepisni raznolikosti od Prekmurja, Štajerske, Kranjske, Zagreba, frančiškanske Bosne do sončnega ter kulturno razvejanega Dubrovnika. Zbornik seznanja bralca z jezikovnimi in kulturnimi vprašanji slovenskega razsvetljenstva, z istodobnimi kajkavskimi temami, s takratnimi jezikovnimi stališči bosanskih frančiškanov, s problemi večjezičnosti v dubrovniškem gledališču 18. stoletja, z dubrovniškimi leksikografi, večjezičnimi pisci, pesniki in prevajalci. Vsebinsko bogate in znanstveno dokumentirane razprave, ki jih povezuje vprašanje večjezičnosti v evropskem kulturnem prostoru 18. stoletja, so napisane v treh evropskih jezikih, v angleščini, nemščini in italijanščini, in so namenjene tako strokovnjakom kot širšemu krogu občinstva.