Dialect Leveling in Haloze, Slovenia - Lundberg, Grand (University of Maribor Press, 2013)
Primerjava narečij v Halozah, Slovenija. Delo profesorja Granta Lundberga o haloškem narečju v Sloveniji, za na široko publiko bralcev, domačih in mednarodnih, opisuje in analizira območje presenetljive jezikovne variacije, ki jo je treba raziskati zaradi svojih številnih očarljivih posebnosti. Na splošno bi bilo lahko število narečij slovenskega jezika kandidat za Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Lundbergov inovativni pristop poleg tega, da znanstveno skupnost, ki bere angleško, opozarja na dragocene podatke, združuje tradicionalni opis narečja, ki temelji na lastnih terenskih raziskavah, ki so jih izvajali več kot desetletje, z interdisciplinarnimi analitičnimi tehnikami eksperimentalne fonetike, sociolingvistike in kognitivnega jezikoslovja. Še več, njegova raziskava zajema tako domačo jezikovno tradicijo kot tudi širšo jezikovno literaturo. Tako imamo sintezo podatkov, zbranih iz intervjujev z domačimi govorci, pa tudi zbrane na osnovi dobro zasnovane ankete, ki vključuje prvič v slovenskem jezikoslovju percepcijsko dialektologijo.