Vzpostavitev skupnosti pospeševalcev uporabe umetne inteligence v EU - Zorman, Milan; Žlahtič, Bojan; Botić, Tanja; Holobar, Aleš (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Področje umetne inteligence zaradi svoje interdisciplinarne narave zahteva strokovno znanje s področij matematike, statistike, računalništva in seveda domenskega znanja na področju uporabe. Umetna inteligenca se hitro razvija, nenehno se pojavljajo novi algoritmi in tehnike, ki zahtevajo stalno učenje. Izzivi poleg tehničnih vključujejo etične vidike, ublažitev pristranskosti in preglednost v postopkih odločanja. Široka uporaba umetne inteligence v različnih panogah zahteva različne nabore spretnosti in prilagodljivost. Umetna inteligenca tako ostaja zahtevno in dinamično področje. Pospeševalci uporabe umetne inteligence imajo ključno vlogo pri učinkoviti uporabi širokega nabora znanj . Ponujajo smernice za krmarjenje po zapletenem okolju tehnologij umetne inteligence in zagotavljajo usklajenost s predpisi EU, etičnimi standardi in družbenimi vrednotami. Pomagajo opredeliti priložnosti za uvedbo umetne inteligence, jih uskladiti s posebnimi potrebami in izzivi v EU ter spodbujati inovacije in gospodarsko rast. Preko platforme EU.FFICIENT (https://eufficient.eu/) lahko obstoječi in novi pospeševalci dostopajo do najnovejših praktičnih primerov in učnega gradiva, ki jim pomaga pridobiti nove spretnosti in znanja. Platforma EU.EFFICIENT združuje štiri tematske skupnosti, in sicer, Napredno proizvodnjo, Biomedicinsko tehniko, Mobilnost ter Umetno inteligenco in digitalne tehnologije. Z zagotavljanjem centralizirane platforme za soustvarjanje pospešujemo in izboljšujemo sodelovanje med akademskim svetom in industrijo ter tako ustvarjamo pozitiven vpliv na družbo.