Pot k uvedbi Evropske denarnice za digitalno identiteto - Šel, Davorka; Pelan, Aleš; Žužek Nemec , Alenka (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Prizadevanje za vzpostavitev evropskega okvira za digitalno identiteto je leta 2024 doprineslo do pomembnega koraka naprej, saj je 20. maja 2024 začela veljati novela EU uredbe št. 910/2014 za e-identifikacijo in storitve zaupanja, ki jo poznamo tudi kot Uredba eIDAS 2.0. Ta vzpostavlja pravno podlago za uvedbo evropske denarnice za digitalno identiteto po vsej EU. Z denarnico bodo uporabniki lahko tudi varno pridobili, shranili in delili svoje pomembne dokumente, npr. o izobrazbi in licencah, pooblastila za zastopanje pravnih oseb, finančne podatke in podatke o družbah, ter elektronsko podpisovali oz. v primeru denarnic za podjetja elektronsko žigosali dokumente. Da bi dosegli interoperabilnost med denarnicami, izdanimi s strani držav članic, so v izvedbenih aktih k Uredbi eIDAS 2.0 določeni standardi za evropsko denarnico, ki jih morajo upoštevati vse implementacije denarnic po državah, pravila za certificiranje denarnic in sporočanje Evropski komisiji. Skupne zahteve za denarnico se pripravljajo v okviru Arhitekturnega in referenčnega okvirja (ARF), poleg tega pa Evropska komisija pripravlja tudi referenčno implementacijo denarnice. V prispevku so podrobneje predstavljene nekatere visokonivojske zahteve ARF, ki se nanašajo na področje zasebnosti, še posebej uporaba metod ničelno spoznalnih dokazov (angl. Zero knowledge Proof) za zagotavljanje zasebnosti v ekosistemu denarnic.