Arhitektura podatkovne platforme za podporo naprednih BI rešitev - Kajzovar, Jani; Drev, Klemen; Trstenjak, Uroš; Mislovič, Aljaž; Pavlinek, Miha (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Predstavljamo modularno arhitekturo podatkovnega jezera, ki omogoča izvajanje analitičnih poizvedb neposredno na Parquet datotekah, shranjenih v objektni shrambi (npr. S3) z uporabo vgrajenega SQL-pogona DuckDB. Sistem vsebuje zajem in pretvorbo surovih podatkov iz heterogenih virov v stolpčni format Parquet, njihovo shranjevanje v objektni shrambi ter dinamično poizvedovanje znotraj mikroservisov. Ključni prispevek je neposredna integracija rezultatov poizvedb v poslovnoanalitična orodja brez potrebe po klasičnih podatkovnih bazah, kar omogoča hiter dostop do podatkov in horizontalno skalabilnost. Rešitev je univerzalna in primerna za različne domene, vključno z IoT, telemetrijo in spletno analitiko.