Upravljalno-vodstveni okvir za trajnostno (pre)usmeritev družinskih podjetij - Duh, Mojca (Usmerjanje trajnostnega razvoja podjetja, 2025)
V prispevku se ukvarjamo s potrebno trajnostno (pre)usmeritvijo družinskih podjetij. Družinska podjetja so po številu pomemben del nacionalnih gospodarstev in zato njihov prispevek k trajnostnemu razvoju ni zanemarljiv. Njihova specifična narava, ki je posledica močne vpetosti družine v upravljanje in vodenje družinskega podjetja, vpliva tudi na njihovo trajnostno usmeritev. V prispevku raziskujemo kako zunanji dejavniki ter dejavniki na ravni posameznika in podjetja vplivajo na odločitve družinskih lastnikov in managerjev o uvedbi trajnostnih praks v podjetje. Predstavljamo tudi teoretični koncept socialno-čustvenega bogastva (koncept SEW), ki se pogosto uporablja pri raziskovanju specifičnega ravnanja in obnašanja družinskih podjetij ter tudi pri pojasnjevanju vpliva družinskega lastništva in vodenja na odločitve o trajnostni (pre)usmeritvi podjetja. Prispevek zaključujemo s predstavitvijo modela trajnostnega upravljanja in vodenja družinskega podjetja.