Zagotavljanje kakovosti pri integriranju z zunanjimi viri podatkov - Volgemut, Tadej (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Zagotavljanje kakovosti pri povezovanju z zunanjimi viri podatkov predstavlja enega najpomembnejših izzivov v podatkovno usmerjenih sistemih, kot je Databox. Raznolikost programskih vmesnikov (ang. application programming interface, API), pomanjkljiva dokumentacija in nenapovedane spremembe zahtevajo natančno načrtovan in prilagojen pristop zagotavljanja kakovosti (QA), ki vključuje tehnične, procesne in vsebinske plasti preverjanja. V prispevku predstavimo, kako pristopamo k zagotavljanju kakovosti integracij: od začetne analize in testiranja povezav, do validacije podatkovne točnosti in konsistentnosti prikaza metrik. Opišemo uvedbo notranjih ogrodij, kot je Integration Testing Framework (ITF), ki omogoča razvijalcem samostojno testiranje že med implementacijo, in uporabo avtomatizacije ter umetne inteligence (AI) za generiranje testnih primerov in zaznavanje anomalij. Poudarek je tudi na vplivu kakovosti na uporabniško izkušnjo in na vlogi QA pri preprečevanju težav v produkciji. Prispevek temelji na praktičnih izkušnjah, ki so rezultat sodelovanja med razvojem in QA ekipo, ter ponuja pogled v smeri večje standardizacije in napredne uporabe AI v prihodnosti.