DSX Engine: Decentraliziran povezovalnik podatkovnih prostorov - Ferenec, Martin; Lah, Teo; Turkanović, Muhamed (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Članek obravnava izzive suverene in varne med-organizacijske izmenjave podatkov, ki jih rešujejo podatkovni prostori. Temelji na evropski strategiji za podatke in standardu International Data Spaces Association, ki predvideva uporabo povezovalnikov kot ključnih tehničnih gradnikov. DSX Engine nadgrajuje referenčno implementacijo Eclipse Dataspace Components z mehanizmi za decentralizirano zaupanje: decentralizirane identitete, pametne pogodbe in podporo trgovanja podatkov s pomočjo žetonov ERC-20. S tem odpravlja osrednje točke odpovedi, avtomatizira sklenitev podatkovnih pogodb ter omogoča sledljiv, kriptografsko preverljiv ekosistem za deljenje in trgovanje podatkov. Funkcionalnost DSX Engine je potrjena v pilotnem podatkovnem prostoru DIH AGRIFOOD Data Space, ki povezuje kmetijske, okolijske in logistične podatke različnih deležnikov, hkrati pa ohranja njihovo suverenost. Članek prispeva metodološke in tehnične smernice za nadaljnji razvoj podatkovnih prostorov v industriji in javnem sektorju.