Optimizacija uporabe CI/CD cevovodov, DevOps pristopa in oblaka (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Članek obravnava ključne koncepte neprekinjene integracije, izdaje in nameščanja (CI/CD+CD) kot temeljne elemente za razvoj sodobne programske opreme za nudenje SaaS (ang. Software-as-a-Service). Poudarja pomen DevOps metod in naprednih arhitekturnih pristopov, kot so mikro storitve in modularni monoliti, ki omogočajo večjo skalabilnost, dostopnost, zanesljivost in učinkovitost rešitev. Različni tipi CI/CD cevovodov, prilagojeni specifičnim potrebam, optimizirajo proces razvoja in zagotavljanja programske opreme. Članek izpostavlja prednosti uporabe javnih oblačnih storitev oziroma hiperoblačnih storitev, ki zaradi svoje zanesljivosti, elastične skalabilnosti in transparentnih stroškov predstavljajo idealno infrastrukturo za globalne SaaS rešitve. Prav tako poudarja pomembnost avtomatizacije testiranja in posodobitev skozi CI/CD cevovode, kar prispeva k redkejšim napakam in večji učinkovitosti. Poleg tega članek obravnava strategije za učinkovito upravljanje stroškov v hiperoblaku, vključno z rezervacijami in varčevalnimi načrti, ter različne načine elastičnega skaliranja, kot so vertikalno in horizontalno skaliranje zabojnikov in strežnikov. Poudarja tudi pomen uporabe PaaS storitev za zmanjšanje kompleksnosti in izboljšanje zanesljivosti. Zaključuje z ugotovitvijo, da učinkovita strategija uporabe CI/CD cevovodov in javnih oblakov omogoča podjetjem hitrejše prilagajanje tržnim potrebam ter zagotavljanje visokokakovostnih storitev na globalnem trgu, kar je ključno za uspeh sodobnih SaaS rešitev.