Glasbeni spomin - Žerak Urbanc, Talija (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje raziskuje glasbeni spomin, ki vključuje sposobnost shranjevanja in priklica glasbenih informacij, kot so melodije, ritmi in besedila. Poudarja pomen čustvene vsebine glasbe, ki vpliva na boljšo konsolidacijo in prepoznavnost glasbenih spominov. Raziskave so pokazale, da glasbeni spomin vključuje tako implicitne kot eksplicitne mehanizme, pri čemer izkušnje in glasbena vadba izboljšata sposobnost pomnjenja. Ugotovitve kažejo, da čustvena in tonalna narava glasbe izboljšujeta dolgoročni spomin, glasbeno usposabljanje pa povečuje kognitivne sposobnosti in vpliva na strukturo možganov. Za poučevanje glasbe so priporočljive tehnike, ki vključujejo čustveno privlačne skladbe, analitične pristope ter ciljno usmerjeno vadbo, saj prispevajo k boljšemu pomnjenju in prepoznavanju glasbenih vzorcev.