Vloga glasbe v različnih kulturah - Šramel, Saša (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju je obravnavana vloga glasbe kot univerzalnega jezika, ki presega kulturne, jezikovne in geografske meje. Glasba je pomemben del tradicij, obredov in vsakdanjega življenja, saj deluje kot sredstvo za prenos vrednot, identitete in kulturne dediščine. Pregled globalnih glasbenih tradicij razkriva, kako glasba odraža družbene in zgodovinske kontekste, od afriških bobnov kot komunikacijskih orodij do brazilske sambe kot simbola nacionalnega ponosa. Skozi raziskovanje različnih glasbenih tradicij se razvijajo empatija, spoštovanje in razumevanje raznolikosti. Organizacija glasbenih delavnic in mednarodnih festivalov prispeva h kulturni izmenjavi, vendar je pri tem ključnega pomena ohranjanje avtentičnosti in enakovredne zastopanosti glasbenih tradicij. Glasba tako ostaja eno najmočnejših sredstev za krepitev družbene kohezije in medkulturnega dialoga.