Anksioznost pri glasbenem nastopanju - Mlaj, Miša (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Anksioznost pri glasbenem nastopanju (angl musical performance anxiety – MPA) je razširjena, vendar še ne dobro raziskana težava, ki negativno vpliva na samozavest in kakovost nastopov glasbenikov različnih starosti in njihovih sposobnosti. V tem poglavju so predstavljene razlike med pojmoma trema in anksioznost, strategije za obvladovanje anksioznosti in povezava s perfekcionizmom. Slednja je še posebej pomembna, saj mnogi glasbeniki zaradi (pre)visokih pričakovanj doživljajo povečano anksioznost oz. tesnobo. Prav tako so v tem poglavju obravnavani tudi različni simptomi, ki se kažejo pri posamezniku, in sicer fiziološki (višji srčni utrip, težave pri dihanju, potenje), duševni (strah, panika, stres) in vedenjski (mišična togost, vznemirjenost).