Učenje z glasbenim zapisom in brez zapisov - Fijavž, Anja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju se osredotočamo na to, kako lahko poučevanje glasbenega pouka izvajamo z glasbenim zapisom ali brez zapisov. Glasba krepi procese učenja in kognicije ter ima dolgoročen vpliv na razvoj možganov. Igranje z notnim zapisom izboljšuje delovanje leve možganske hemisfere, igranje brez notnega zapisa pa izboljšuje delovanje desne možganske hemisfere. Vključevanje notnega zapisa v glasbeno izvajanje izboljšuje kognitivne procese v glasbi, vedenje, jezikovne zmožnosti in sposobnosti samostojnega učenja. Glasbeno izvajanje brez notnih zapisov krepi ustvarjalnost, originalnost in zmožnost ustvarjanja kakovostnejših zvokov. Pri poučevanju glasbe brez glasbenih zapisov lahko učitelj na razredni stopnji uporablja različne tehnike poučevanja, poudarjena je vloga organizacije pouka glasbe v skladu s potrebami učencev.