Učenje preko glasbenih delavnic - Dečman, Adrijana (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju so obravnavane prednosti učenja preko glasbenih delavnic, ki temeljijo na participativnem in ustvarjalnem pristopu. Glasbene delavnice spodbujajo kreativnost, sodelovanje in avtonomijo učencev, pri čemer omogočajo razvoj glasbenih veščin, kritičnega mišljenja ter socialno-čustvenih kompetenc. Poseben poudarek je namenjen strukturiranju in načrtovanju delavnic, vključevanju praktičnih glasbenih aktivnosti ter pomembnosti ocenjevanja in povratnih informacij. Predstavljene so strategije, ki glasbo integrirajo v vsakodnevno življenje učencev, s čimer spodbujajo njihovo ustvarjalnost in motivacijo. Glasbene delavnice se tako izkažejo za učinkovit pristop, ki presega tradicionalno glasbeno izobraževanje in omogoča celostno osebnostno rast, povezanost učencev in večjo učno angažiranost.