Dinamični medsebojni vpliv tehnoloških inovacij na trajnostno proizvodnjo in ekološke sledi - Žun, Štefan (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Obravnavamo vpliv tehnoloških inovacij pri oblikovanju trajnostne proizvodnje in vrednotenju ekoloških sledi v Sloveniji, ob prepoznavanju potrebe po bolj kritičnem vrednotenju vpliva trajnostne proizvodnje na vrednotenje ekoloških sledi (vplivov na okolje). Povečana raba naravnih virov in gospodarska rast povečujeta ekološke sledi, tehnološke inovacije pa prispevajo k zmanjševanju negativnih vplivov na okolja. Slovenija na področju inovativnosti dosega inovacijski indeks 84,9% (2020) in želi doseči do leta 2030 vrednost 110% glede na povprečje EU. Kazalec ekoloških sledi Slovenije leta 2020 je 4,78 gha kar je 102,7% povprečja EU in po letu 2008 upada in šibko nakazuje potrditev hipoteze okoljske Kuznetsove krivulje. Ocenjujemo, da raziskave tega področja ne dajejo točnih rezultatov (manjka preučevanje socialnega okolja), ob upoštevanju dejstva, da vsaka aktivnost usmerjena v rabo virov in tehnološke inovacije lahko bistveno spremeni ekološke sledi. Naše ključne ugotovitve vodijo k zavedanju pomena inovacij za doseganje trajnostne proizvodnje in posledično k zmanjševanju ekoloških sledi.