Mikroplastika in bolezni srca in ožilja - Žnidarič, Davorin; Senegačnik, Marjan (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Plastični materiali se uporabljajo praktično na vseh področjih. Poleg mnogih koristi ima to dejstvo tudi vrsto negativnih posledic. Vzroki so pogosto v neustreznem ravnanju s plastičnimi odpadki, ki se kopičijo v naravi in pri tem tudi mehansko razpadajo na manjše delce. Glede na dimenzije delcev plastične odpadke delimo na makroplastiko, mezoplastiko in mikroplastiko. Mikroplastika je še posebno problematična, saj poleg okolja neposredno ogroža tudi človeško zdravje. Mikroplastika ne izvira samo iz plastičnih odpadkov, ampak so delci mikroplastike lahko namerno dodani nekaterim izdelkom, kot so kozmetični proizvodi, ali pa se delci mikroplastike sproščajo v okolje pri uporabi plastičnih predmetov, kot so posode, cevi ali embalaža živil. Delci mikroplastike lahko vstopijo v človeški organizem preko kože, dihal ali prebavnega trakta in se nato akumulirajo v različnih tkivih, tudi v krvi in obtočilih. Pričujoči prispevek obravnava probleme, ki so povezani z množično uporabo plastike, s poudarkom na vplivih mikroplastike na bolezni srca in ožilja.