Pridobivanje litija v Evropi in možne posledice za okolje - Žnidarič, Davorin; Senegačnik, Marjan (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Litij je ena izmed ključnih snovi za proizvodnjo baterij za električne avtomobile in tudi za mnoge druge naprave, kot so prenosni računalniki in ure. Trenutno je v svetovni proizvodnji litija delež Evrope minimalen, velika večina litija je pridobljena v Južni Ameriki, v Avstraliji in na Kitajskem. Med prvo deseterico proizvajalcev litija je edina evropska država Portugalska, a še ta s precej majhnim deležem. Vendar pa ocene kažejo, da ima poleg Portugalske še kar nekaj evropskih držav omembe vredne zaloge litija. Glede na pričakovano veliko povečanje povpraševanja po litiju zaradi proizvodnje električnih avtomobilov načrtujejo pričeti s pridobivanjem litija tudi v nekaterih evropskih državah. To bi po eni strani prispevalo k zmanjšanju energetske odvisnosti Evrope od uvoza, po drugi strani pa bi lahko povzročilo precejšnje vplive na okolje. Pojavlja se vprašanje, ali so tako imenovane zelene energije res tako prijazne do okolja. Prispevek tudi izpostavlja vprašanje okoljske pravičnosti.