Gibanje cen kave skozi čas: Analiza tržnih trendov v Sloveniji (1990–2023) - Vukovič, Goran; Raspor, Andrej (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
V prispevku smo raziskovali, ali se drobnoprodajne cene dvigujejo hitreje kot inflacija ter kolikšno povišanje cen so potrošniki še pripravljeni sprejeti. Z uporabo zgodovinske metode smo analizirali podatke o svetovnih borznih cenah in maloprodajnih cenah kave v Sloveniji med leti 1990 in 2024. Poleg tega smo izvedli spletno anketo s 536 udeleženci. Ugotovili smo, da so se drobnoprodajne cene zvišale za 40 % več, kot je znašala inflacija. Analiza je pokazala, da ni statistično značilnih razlik v toleranci do višjih cen glede na občine, velikost naselja ali spol. Vendar so starejši potrošniki nekoliko bolj strpni do povišanja cen.