Cenovna občutljivost pri nakupu smučarskih kart: Primerjalna analiza slovenskih in tujih smučišč - Vukovič, Goran; Raspor, Andrej; Toroš, Niki (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Smučanje je med Slovenci bilo od vedno priljubljeno. Vendar se v zadnjih letih srečujemo z vedno bolj zelenimi zimami, kar pa draži ceno smučarskih vozovnic. Vsled tega nas je zanimalo, ali rast cen na slovenskih smučiščih zaostaja za konkurenčnimi smučišči v Italiji in Avstriji ter kako spol, starost in dohodek vplivajo na cenovno elastičnost koristnikov smučarskih storitev. Z uporabo zgodovinske metode smo analizirali podatke o gibanju cen smučarskih vozovnic in ugotovili, da se smučarske vozovnice v Sloveniji ne dražijo nič več, kot v Italiji in Avstriji. Poleg tega smo izvedli spletno anketo s 536 udeleženci. Ugotovili smo, da so se drobnoprodajne cene od leta 2006 zvišale za 60 %. Analiza je pokazala, da se slovenski smučarji niso pripravljeni odpovedati smučanju, četudi bi se cene še dodatno povišale.