Spodbujevalni in zaviralni dejavniki pri odpiranju podatkov v javnih organizacijah - Vrbek, Sanja; Keržič, Damijana; Jukić, Tina (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Odprti podatki javnega sektorja (OPJS) so javno dobro, katerih vpliv presega okvir javnega sektorja ter lahko prispevajo k razvoju gospodarstva in družbeni blaginji. Vendar podatki sami po sebi ne ustvarjajo vrednosti, saj zgolj objava podatkov ne zagotavlja samodejnih pozitivnih učinkov in vpliva v praksi. Ključno vlogo pri tem imajo javne organizacije, ki morajo zagotavljati kakovostne, dostopne in pravočasno objavljene podatke ter konstruktivno sodelovati v širšem ekosistemu uporabnikov podatkov. Čeprav ima Slovenija ugoden zakonodajni in institucionalni okvir za OPJS, se največji izzivi pojavljajo na organizacijski ravni. Z namenom lažjega razumevanja teh izzivov in načinov, kako jih premagati, prispevek analizira znanstvene članke (iz baz WoS in Scopus) ter prepoznava spodbujevalne in zaviralne dejavnike znotraj javnih organizacij, ki vplivajo na odpiranje podatkov. Sistematični pregled teh »univerzalnih« dejavnikov ponuja osnovo za poglobljeno razumevanje slovenskih posebnosti in premagovanje izzivov pri odpiranju podatkov javnega sektorja.