Agilno modeliranje lastne cene s prilagodljivo natančnostjo - Šketa, Anja; Čevka, Andraž; Jagodic, Dominik; Šter, Darja; Rifl, Matija; Bokal, Drago (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Digitalizacija in optimizacija procesov v podjetjih zadnja leta pridobivata na svoji popularnosti. Vendar je le majhen del celotne promocije namenjen ozaveščanju o dejanskih modelih in natančno ocenjenih koristih optimizacije procesov za podjetja. Konkretni vpogledi v proces modeliranja so pogosto prikriti zaradi zaščite konkurenčnih prednosti, medtem ko so metodologije za ocenjevanje njihove vrednosti ali celo natančni prihranki težko dostopni. Predstavljamo uspešno študijo primera optimizacije procesov, izvedeno v podjetju Exoterm-IT d.o.o. Osnova za optimizacijo procesov je izračun lastne cene izdelkov podjetja. V prispevku prestavimo iterativni proces modeliranja skupaj z indikatorji dodane vrednosti, ki jih prinaša naraščajoča kompleksnost modela v trenutni in naslednjih iteracijah. Ta proces podjetju omogoča kompromis med natančnostjo in kompleksnostjo modela, ki ga uporablja pri odločanju, hkrati pa identificira relevantnost posameznih segmentov proizvodnih stroškov za morebitno optimizacijo.