Javnozdravstveni problemi in vpliv UI na ekonomsko breme bolezni - Sedlak, Sabina (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Umetna inteligenca (UI) vedno bolj igra pomembno vlogo tudi v zdravstvu. V večini držav po svetu različne bolezni, kot so demenca, mišično-skeletne bolezni ter druge kronične bolezni predstavljajo veliko finančno breme za zdravstvene blagajne. Namen pričujočega dela je prikazati rezultate dveh analiz ekonomskega bremena bolezni v Sloveniji ter ugotoviti ali lahko UI vpliva na zmanjševanje ekonomskega bremena. Raziskave so pokazale, da je bilo v Sloveniji ocenjeno ekonomsko breme proučevanih javnozdravstvenih problemov zelo visoko. Uporaba UI ima velik potencial, saj lahko pomembno prispeva k preprečevanju ali zamiku bolezni. Z zgodnjim odkrivanjem in natančnejšo diagnozo teh bolezni omogoča pravočasno ukrepanje, kar prepreči dolgoročne zaplete in zmanjšuje potrebo po daljši rehabilitaciji ali zapletenih kirurških posegih, kar pa ugodno vpliva na stroške zdravstvenega sistema, predvsem pa pomeni večjo kakovost življenja za bolnike. To pa pomeni zmanjšanje tako socialnega kot ekonomskega bremena družbe. UI je izjemno zmogljivo orodje, vendar ne more nadomestiti strokovnjakov, ki zagotavljajo celostno obravnavo in človeški vidik zdravljenja in s tem najboljše rezultate za bolnika. S tem pa se odpira prostor za razpravo o sodelovanju med tehnologijo, človekom in organizacijami.