Interni akti in pravni procesi v organizacijah ter umetna inteligenca - Prezelj, Rožle; Igličar, Albin (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Interni akti avtonomnega prava zajemajo pravotvorno dejavnost sprejemanja pravnih norm in nadzora nad njihovim izvrševanjem v samoupravnih organizacijah in skupnostih. V njihovem delovanju se manifestirajo potrebe organizacij civilne družbe ter njihovih članov glede pravne varnosti in enakosti. Na splošno velja, da vsebino avtonomnih pravnih norm oblikujejo samoupravni subjekti v okviru ustave in zakonov. Umetna inteligenca s svojimi algoritmi nudi velike možnosti pri pripravi splošnih aktov, ugotavljanju njihove skladnosti z zakonodajo, njihovem posodabljanju in avtomatiziranju nadzora nad njihovim izvrševanjem. Ob vsej nesporni koristi orodij umetne inteligence za pripravo odločitev, mora ostati končna pravna odločitev v rokah človeka, njegovega razuma in njegove odgovornosti.