Izzivi in priložnosti nasledstva v družinskih podjetjih: Slovenski kontekst in praktične rešitve - Stoyanovich, Anastasiya Nikolaeva; Deu, Domen; Marič, Miha; Todorović, Ivan (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Družinska podjetja so ključni del gospodarstva, vendar se soočajo s posebnimi izzivi, zlasti pri prenosu nasledstva. Raziskave kažejo, da le 30 % podjetij preživi prehod na drugo generacijo, zgolj 3 % pa na tretjo. Nasledstvo vključuje prenos lastništva in upravljanja, proces pa je zapleten zaradi vpliva družinskih odnosov, čustvenih vprašanj ter pomanjkanja pripravljenosti. V Sloveniji, kjer je večina družinskih podjetij nastala v začetku devetdesetih let, se ustanovitelji podjetij približujejo upokojitvi. Ta trenutek predstavlja kritično obdobje, saj je njihov odhod pogosto povezan z nepredvidljivimi težavami. Uspešen prenos zahteva skrbno načrtovanje, vključevanje družinskih članov in razumevanje ključnih dejavnikov, kot so družinska struktura, ambicije naslednikov ter pravna in finančna vprašanja. V prispevku predstavljamo pregled družinskega podjetništva v Sloveniji in učinkovitost prenosa nasledstva, tudi na primeru družinskega podjetja Dines, d. o. o. V diskusiji podamo rešitve za izboljšanje tega procesa v družinskih podjetjih.