Vpliv umetne inteligence na upravljanje oskrbovalnih verig - Mežnar, Dušan; Urh, Benjamin (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Umetna inteligenca vedno bolj spreminja različne vidike poslovanja podjetij. Na področju upravljanja z oskrbovalnimi verigami se uporablja za analizo podatkov in napovedovanje povpraševanja, optimizacijo logistike in transportnih poti ter prepoznavanje neučinkovitosti. Rezultat tega je boljša odzivnost na spreminjanje povpraševanja, skrajševanje dobavnih rokov in nižanje stroškov. Osnovi namen tega članka je pregled in analizira uporabe umetne inteligence pri upravljanju oskrbovalnih verig z uporabo baze podatkov WoS. Osnovi cilj je narediti analizo o vplivu umetne inteligence na uspešnost upravljanja oskrbovalnih verig, določiti katere vrste umetne inteligence izboljšajo učinkovitost upravljanja oskrbovalnih verig ter področja, ki predstavljajo potencial za izboljšave kakor tudi vpliv uporabe umetne inteligence na uspešnost na upravljanje oskrbovalnih verig.