Umetna inteligenca in etična vprašanja v managementu: Iskanje ravnotežja - Meško, Maja; Pejić Bach, Mirjana; Bertoncel, Tine (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Hitri razvoj umetne inteligence prinaša številne priložnosti za izboljšanje učinkovitosti in inovativnosti v managementu, hkrati pa odpira tudi kompleksna etična vprašanja. Ta prispevek raziskuje etične dileme, povezane z uvedbo umetne inteligence v poslovne procese, ter išče ravnotežje med izkoriščanjem tehnologije in zagotavljanjem etičnih standardov. Z analizo literature in primerov dobre prakse identificiramo ključna vprašanja, kot so pristranskost v algoritmih, transparentnost odločitev ter vpliv uporabe umetne inteligence na zaposlene in delovno okolje. Rezultati študije kažejo, da kljub potencialnim koristim uporabe umetne inteligence managerji pogosto naletijo na izzive pri zagotavljanju etične uporabe teh orodij. Pomembna je ozaveščenost o problematiki zaščite podatkov, pravic delavcev in diskriminacije, ki lahko izhajajo iz neomejenega zaupanja v tehnične rešitve. Prispevek predlaga razvoj etičnih okvirov in smernic za uporabo umetne inteligence v managementu ter priporočila za usposabljanje vodstvenih kadrov, da se zavedajo teh vprašanj in lahko sprejemajo odgovorne odločitve.