Uporaba umetne inteligence za izboljšano odločanje v managementu - Meško, Maja; Bertoncel, Tine (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Uporaba umetne inteligence (UI) bistveno preoblikuje procese odločanja v managementu. Prispevek preučuje uporabo sodobnih UI tehnologij v managerskih procesih in kako orodja UI lahko dopolnjujejo človeško inteligenco za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti odločitev. S pregledom literature in analizo teme smo identificirali ključna področja in izzive pri uporabi UI v procesih managerskega odločanja. Rezultati študije kažejo, da so orodja UI managerjem v pomoč in lahko pomagajo pri zbiranju relevantnih in pravočasnih odločitvenih informacij. Vendar pa uporaba UI prinaša tudi izzive, vključno z etičnimi in pravnimi vidiki uporabe UI, predvsem glede zasebnosti podatkov ter potrebo, da managerji razvijejo nove veščine za učinkovito uporabo UI orodij. Študija predlaga tudi uvajanje celovitih programov usposabljanja, da bo management lahko izkoristil potencial UI ob hkratnem zmanjševanju tveganj. Ta prispevek prispeva k tekoči razpravi o vlogi UI v managementu, saj nudi uporabne vpoglede za raziskovalce in praktike, ki želijo izkoristiti UI v svojih procesih odločanja.