Optimizacija ocene ergonomskih tveganj z uporabo pospeškomerov v 4D okolju - Medved, Tilen; Balantič, Zvone; Jarc Kovačič, Branka (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Zanesljiva ocena ergonomskih tveganj je ključna za izboljšanje varnosti in zdravja zaposlenih in za zmanjšanje pojava absentizma. Današnji inovativni pristopi oblikovanja ergonomske ocene povezujejo fizično, biološko in tehnološko okolje. Brezžični sledilniki gibanja (pospeškomeri – inercialni senzorji) Movella Xsens, nameščeni na človeka, v realnem času natančno zajemajo vse premike v 3D prostoru in verodostojno beležijo tudi časovno dinamiko položajev telesnih segmentov (4D okolje). Modeliranje različnih morfoloških značilnosti zaposlenih in oblikovanje delovnega prostora izvedemo z Siemensovim računalniškim orodjem Tecnomatix Process Simulate Human. Senzorji za sledenje gibanju v 4D okolju so zagotovili bolj natančne meritve in s tem bolj objektivno oceno ergonomskih tveganj. Zajem podatkov je dosleden in omogoča pripravo še dodatnih ergonomskih ocen v kratkem času. Omogočeno je hitrejše in učinkovitejše prilagajanje delovnih mest in hitro izboljšanje delovnih pogojev. Na voljo je visoka odzivnost in hitro poseganje v produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih. Dolgoročno bi se močno zmanjšalo število kostno-mišičnih obolenj, kar bi spodbudilo izrazito rast prispevka k bolj trajnostni in zdravi delovni praksi.