Umetna inteligenca in organizacija sistema javnega zdravstva - Maher, Nevenka (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Prispevek prikaže, kako je umetna inteligenca (UI) v finančni perspektivi 2021-2027 postala v Evropski Uniji tudi ena izmed silnic transformacije sistema javnega zdravja in spodbujanja raziskav, razvoja in inoviranja. Evropska Komisija (EK) je pravočasno pripravila ustrezno zakonodajo in instrumente. A aktivnosti v nekaterih državah (in ne le v kontekstu digitalne transformacije) zamujajo in s tem zmanjšujejo njihovo konkurenčnost. V konceptu trajnostnega razvoja ima zdravje državljana EU še posebno mesto: je vrednota in je gonilo produktivnosti. Le zdravi ljudje omogočajo produktivnost, kar pomeni realizacijo dodane vrednosti. Dodana vrednost je vodilno gonilo konkurenčnosti tudi v t.i. Draghijevem poročilu za EK, na katerem že temelji korekcija obstoječe strategije EU in priprava strategije za obdobje 2028-2034. Izpostavljen je pomen različnih dimenzij UI za sistem javnega zdravstva. V tem kontekstu so prikazani odzivi v Sloveniji na naslednja vprašanja, ki so strateškega pomena: Ali so v Sloveniji identificirani in s kapacitetami pokriti kritični izzivi na področju zdravstva? Ali politika ukrepanja postavlja v središče pozornosti zdravje in njegovo obvladovanje? Ali razvoj UI vpliva na krepitev institucij?