Povprečno ekonomsko breme demence v Sloveniji in na osebo v obdobju 2019-2023 - Lovrečič, Mercedes; Lovrečič, Barbara (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Demenca je splošno prepoznana javnozdravstvena prioriteta. Število ljudi z demenco bo v prihodnje povsod v svetu naraščalo, vzporedno z demografskimi spremembami se podaljšuje življenjska doba in hkrati se s staranjem povečuje tveganje za demenco. Demenca ima velik ekonomski učinek na obolelega, njegove svojce in družbo kot celoto. Metode: Opravili smo pregled literature glede ekonomskih stroškov demence in glede ocen prevalence demence. Rezultati: Na osnovi izbrane metodologije smo izračunali stopnjo prevalence demence v Sloveniji za obdobje 2019-2023, standardizirano na starost in spol, ter stroške demence v obdobju 2019-2023 in na osebo z demenco. Razprava: Breme demence predstavlja pomemben delež BDP in z leti narašča, kljub visoki presežni umrljivosti v obdobju pandemije covid 19. Osebe z demenco, njihovi svojci in oskrbovalci potrebujejo boljšo podporo ter financiranje storitev. Leta 2019 se je vrh G20 z deklaracijo zavezal k skupnemu pristopu za obvladovanje demence. V Sloveniji je bila sprejeta Strategija obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030 in dvoletni Akcijski načrt, ki predstavljata specifične strateške dokumente za izvajanje aktivnosti in programov na področju demence. Navedene ekonomske in epidemiološke ocene bodo v pomoč raziskovalcem, političnim odločevalcem, zdravstvenim delavcem in drugim ključnim deležnikov, da bi bolje razumeli in obravnavali spremembe v okolju zdravstvenega in socialnega varstva.