Pomen varnostne kulture za varno in kakovostno obravnavo - Lorber, Mateja; Dobnik, Mojca (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Kakovost v socialnovarstvenih zavodih je povezana z varnostjo stanovalcev, pozitivnimi izidi ter uspešnostjo obravnave. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je stopnja varnostne kulture med zaposleni. Rezultati raziskave kažejo, da zapleni v socialnovarstvenih zavodih najvišje ocenjujejo usposobljenost za delo, zagotavljanje potreb pacientov med izmenami in upoštevanje uveljavljenih standardov. Najnižje so bile ocenjene trditve o pomanjkanju zaposlenih in težavah pri zagotavljanju varnosti pacientov. Varnostna kultura je ocenjena kot dobra ali zelo dobra, pri čemer ni bilo statistično pomembnih razlik glede na državo, spol ali delovno dobo zaposlenih v zdravstveni negi v socialnovarstvenih zavodih. Prav tako je komunikacija med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih zelo dobra, tudi mnenja zaposlenih upoštevajo. Za kakovostno in varno obravnavo je pomembno timsko sodelovanje zaposlenih, odprta komunikacija in podpora nadrejenih.