Procesni management kot ključni dejavnik dolgoročnega obstoja poslovnih sistemov - Kremsar, Sara; Kern, Tomaž; Krhač Andrašec, Eva (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
V sodobnem poslovnem okolju, ki ga zaznamujejo hitre tehnološke spremembe in globalna konkurenca, je nujno, da poslovni sistemi za svoj dolgoročni obstoj neprestano optimizirajo svoje delovanje. Dolgoročni obstoj poslovnih sistemov se nanaša na njegovo zmožnost preživetja in rasti v dinamičnih tržnih pogojih skozi daljše časovno obdobje. Na to zmožnost lahko vplivajo različni notranji in zunanji dejavniki. Namen prispevka je identificirati ključne dejavnike, ki vplivajo na dolgoročni obstoj poslovnih sistemov. Prav tako želimo ugotoviti pomen procesnega managementa skozi njegovo umestitev na seznamu zbranih dejavnikov. V ta namen je pregledana multidisciplinarna zbirka SCOPUS. Na podlagi teoretičnega pregleda smo oblikovali nabor ključnih dejavnikov dolgoročnega obstoja poslovnih sistemov. Pripravljen pregledni prispevek lahko služi kot izhodišče za nadaljnje raziskave usmerjene v poglobljeno analizo posameznih ključnih dejavnikov in njihovo medsebojno povezanost. Identificiran nabor predstavlja tudi osnovo za oblikovanje modela najpomembnejših dejavnikov dolgoročnega obstoja poslovnih sistemov. Le ta bo imel tudi praktično vrednost za različne poslovne sisteme.