Vpliv slušne disfunkcije starejših zaposlenih na ergonomske smernice oblikovanja delovnih mest - Kotnik, Albin; Maletič, Matjaž; Balantič, Zvone (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Raziskava se osredotoča na vse večjo prisotnost starejših zaposlenih na trgu dela, ki so zaradi naravnih sprememb in dolgotrajne izpostavljenosti hrupu še posebej občutljivi na težave s sluhom. Hrup na delovnem mestu lahko pomembno vpliva na zdravje in produktivnost, zato smo razvili model za ocenjevanje in razvrščanje delovnih mest glede na ergonomske okvire obremenitve sluha. Model vključuje analizo ključnih dejavnikov, kot so frekvence zvokov, trajanje izpostavljenosti hrupu in merjenje slušnih sposobnosti zaposlenih. Cilj raziskave je omogočiti delodajalcem in ergonomskim strokovnjakom prilagoditev delovnih mest starejšim zaposlenim, kar bo prispevalo k večjemu zadovoljstvu, boljši delovni učinkovitosti in kakovosti življenja. Rezultati prinašajo praktične smernice za izboljšanje delovnega okolja in so uporabni tako za delodajalce kot raziskovalce na področju ergonomije in varnosti pri delu.