Strateško predvidevanje zelene in digitalne transformacije v perspektivi najboljših razpoložljivih tehnologij - Kajzer, Špela; Šketa, Anja; Potrč, Melani; Tršinar, Klemen; Brezavšček, Alenka; Bokal, Drago (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Prispevek naslavlja tematiko zelene in digitalne transformacije v luči Strategije prilagajanja EU podnebnim spremembam, s ciljem, da bo do leta 2050 EU postala družba, odporna na podnebne spremembe. Zelena transformacija po Seviljskem procesu opredeljuje najboljše razpoložljive tehnike (Best Available Techniques, BAT) za vrsto industrij. Dolgoročno bodo morali vsi industrijski deležniki dosegati parametre, opredeljene z BAT referenčnimi dokumenti (BAT Reference Documents, BREFs). Ti določajo učinkovitost porabe virov ali omejujejo izpuste in druga okoljska bremena. V prispevku predstavimo različna znanstvena in strokovna orodja za pomoč podjetjem pri zelenem in digitalnem prehodu ter si ogledamo stanje izobraževanja na tem področju. Pri tem se osredotočimo predvsem na rabo teorije Foresight. Podrobneje predstavljamo inovacijo BAT Inkubator. Ta vzpostavlja poslovne procese uporabe razvitega zrelostnega modela, ki vrednoti zrelost poslovnih subjektov glede komponent zelenega in digitalnega prehoda. Že razviti in objavljeni model je bil preizkušen na pilotnem vzorcu 35 različnih podjetij. Inovacija kombinira znanja, posredovana z učnimi enotami v zelenem in digitalnem naboru UM (UEZDN) in učinkovit vpogled v kazalnike BREF s poslovnimi procesi podjetij in s tem gradi most med znanji univerze in poslovnim svetom. Podjetja opolnomoči za konkurenčen zeleni in digitalni prehod ob hkratnem usposabljanju študentov, da tovrstna znanja prinesejo v podjetja.