Temelji EU mreže centrov za celostno obvladovanje raka uspešno postavljeni - Jelenc, Marjetka; Albreht, Tit (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Skladno z Evropskim načrtom za boj proti raku bo v Evropi vzpostavljena Evropska mreža centrov za celostno obvladovanje raka (EUNetCCC). Temelji za mrežo, vključno s strokovnim, znanstvenim, izobraževalnim in administrativnim okvirjem za trajnostno strukturo so bili pripravljeni v sklopu projekta CraNE Joint Action (JA), ki se je zaključil konec leta 2024. Mreža, ki bo povezala centre za celostno obvladovanje raka (CCC) bo pripomogla k zagotavljanju kakovosti diagnostike, zdravljenja, raziskovanja in usposabljanja v Evropi. Cilj Evropske komisije je, da ima do leta 2030 do nove mreže zagotovljen dostop 90% bolnikov z rakom. Glavni dosežek projekta CraNE JA je bila vzpostavitev strukture vodenja in upravljanja bodoče EUNetCCC. Razviti so bili tudi sklopi standardov za certificiranje teh centrov in pilotnih mrež za obravnavo pljučnega raka ter zrelostni model za samoocenjevanje in nadaljnji razvoj CCC. Na teh izhodiščih se je pričel EUnetCCC JA, ki bo vzpostavil novo mrežo z začetkom postopkov certificiranja CCC.