Transformacija BPMN zapisa v Java programsko kodo - Hriberšek, Janko; Leskovar, Robert; Baggia, Alenka (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Uvedba tehnologije veriženja blokov prinaša nove priložnosti za avtomatizacijo in izboljšanje učinkovitosti poslovanja, predvsem z uporabo pametnih pogodb, ki avtomatizirajo izvajanje poslovnih pravil. Kot osnovo za razvoj pametnih pogodb lahko uporabimo BPMN, uveljavljen standard za modeliranje poslovnih procesov. V prispevku predstavljamo transformacijo modelov BPMN v ogrodje Javanske kode, ki jo lahko uporabimo v okolju tehnologije veriženja blokov, specifično na platformi HyperLedger Fabric. Grafična predstavitev procesov v BPMN je zapisana v XML obliki, na osnovi katere lahko osnovne BPMN gradnike implementiramo kot kontrolne strukture v Javanski programski kodi. Predlagana rešitev omogoča hitro, točno in prilagodljivo pretvorbo modelov BPMN, s čimer optimiziramo razvoj pametnih pogodb. Prispevek odpira možnosti za nadaljnje raziskave in širitev metodologije z vključitvijo kompleksnejših gradnikov BPMN ter prilagoditev za različna okolja tehnologije veriženja blokov.