Kompetence trenerjev alpskega smučanja - Gašperin, Timi; Podbregar, Iztok; Vasić, Bojana; Dežman, Marina (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Kompetence predstavljajo skupek znanj, spretnosti, izkušenj in stališč, potrebnih za učinkovito delovanje v vsakdanjem življenju, pa naj bo to na delovnem mestu, ali pa pri domačih opravilih. Na področju dela kompetence predstavljajo pomembno vlogo in nič drugače ni tudi v alpskem smučanju. Pri alpskem smučanju trenerji in vodje ekip potrebujejo specifične kompetence, da lahko uspešno vodijo športnike. Uporaba teh kompetenc v praksi je ključna za razvoj športnikov in doseganje vrhunskih rezultatov. Tehnične veščine so glavne, poleg tega pa ne smemo zanemariti sposobnost vodenja, motiviranja ter strateškega načrtovanja samih treningov in tekmovanj. Namen prispevka je ugotoviti ključne kompetence trenerjev alpskega smučanja, potrebnih za uspešno izvajanje trenerskih nalog. Ugotovljeno je bilo, da je za uspešnost trenerjev pomembno, da razpolagajo tako s tehničnimi kot z mehkimi kompetencami, med katerimi izstopajo motivacija in prilagajanje treningov posameznikom.