Neizkoriščen potencial shranjevanja energije v gospodinjskih napravah za stabilizacijo električnega omrežja - Breskvar, Uroš (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Trenutne strategije za shranjevanje energije v energetskih sistemih se večinoma opirajo na baterijske tehnologije. Kljub temu obstaja velik, še neizkoriščen potencial shranjevanja energije v obliki toplote ali mraza, ki ga lahko zagotavljajo gospodinjske naprave, kot so hladilniki, zamrzovalniki in bojlerji. V tej raziskavi smo proučevali, kako prilagoditev delovanja teh naprav prispeva k stabilizaciji električnega omrežja ter podpira integracijo nestanovitnih obnovljivih virov energije. Predstavljamo analizo tehničnih možnosti in energetskega potenciala teh naprav ter njihov vpliv na učinkovitost in trajnostno delovanje omrežja. Rezultati raziskave kažejo, da lahko optimalno upravljanje teh naprav zmanjša obremenitve omrežja ter poveča njegovo prilagodljivost, kar je ključno za prihodnost energetsko trajnostnih sistemov.