Razvoj trgovalnega agenta z jezikom MQL4 - Božović, Mihailo; Leskovar, Robert; Werber, Borut (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Diplomsko delo obravnava razvoj trgovalnega agenta z uporabo jezika MQL4, specifičnega za trgovanje na platformi MetaTrader 4. Naš cilj je bil ustvariti prototip agenta, ki bi samostojno analiziral gibanje cen med najpomembnejšimi valutnimi pari in izvajal trgovanje na podlagi določene strategije. Implementirali smo funkcije v MQL4, ki omogočajo agentu sprejemanje odločitev o nakupu in prodaji valutnih parov na podlagi različnih indikatorjev in analiz gibanja cen. Raziskava je vključevala tudi testiranje in optimizacijo uspešnosti v simuliranih trgovanjih. Obstoječa literatura se večinoma osredotoča na teoretične vidike algoritmičnega trgovanja, vendar pogosto primanjkuje konkretnih študij primerov in praktičnih implementacij v MQL4. Prav tako so številne raziskave usmerjene v splošne trgovalne strategije in funkcije, medtem ko je manj poudarka na prilagodljivosti algoritmov za specifične tržne pogoje in vplivu različnih optimizacijskih tehnik na njihovo dolgoročno uspešnost.