Analiza promocije zdravja in preventive na področju raka v sklopu projekta CanCon JA - Arnič, Maja; Bračko, Brina; Marjetka Jelenc, Marjetka Jelenc (44th International Conference on Organizational Science Development: Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings, 2025)
Evropska unija, ki je zibelka promocije in preventive ter nacionalnih programov za obvladovanje raka, je kot kontinuirano razvijajoča se skupnost uvedla precej projektov in programov, za nadzor uspešnosti, izdelave ključnih dokumentov, namenjenih političnim odločevalcem pri oblikovanju ukrepov na področju celostne obravnave raka. Dokumenti ponujajo možnosti izboljšav in pridobivanja finančnih sredstev za obvladovanje te bolezni. Področji preventive in promocije raka temeljita na dobri komplianci družbe in imata v času hitrega tehnološkega napredka veliko prostora za izboljšave. Trenutno stanje in pretekli napori na področju razširjenosti raka so vidni v raziskavi z imenom European Guide on Quality Improvement in Comperhensive Cancer Control – CanCon JA, raziskava pa ponudi tudi primerjavo na področju preventive in promocije med številnimi Evropskimi državami. Cilj prispevka je primerjava promocije in preventive slovenskega Državnega programa za obvladovanje raka s programi držav z dolgoletno tradicijo ter analiza rezultatov.