Razumevanje osnovnih računovodskih konceptov na zgledu storitvenega podjetja (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2024, 2024)
S predmetno študijo primera želimo bralcu na praktičnem primeru ustanovitve mikro storitvenega podjetja in nadaljnjih poslovnih dogodkih, ki se zgodijo v njegovem prvem mesecu poslovanja, predstaviti način analiziranja teh poslovnih dogodkov in presojo, kako ti vplivajo na premoženjsko-finančno stanje ali uspešnost podjetja. Poudarek študije ni na številnih računovodskih pravilih ali pa na sami tehniki knjiženja, temveč na ključnem poznavanju koncepta strogega upoštevanja nastanka poslovnega dogodka ter na povezanem spreminjanju gospodarskih kategorij, kar zasledujemo z doslednim upoštevanjem računovodske enačbe oziroma ravnovesja. To je ključno pravilo, ki se realizira kasneje pri vseh nadaljnjih knjigovodskih operacijah, kot so knjiženje in sestavljanje temeljnih računovodskih izkazov. Študija primera je primerna za vse, ki želijo razumeti osnovne koncepte delovanja računovodstva ter sam način računovodskega razmišljanja, ne glede na njihovo strokovno ozadje. Takšno znanje je koristno za sprejemanje raznovrstnih poslovnih, poslovodnih in celo zasebnih odločitev, saj prinaša vpogled v kompleksno (računovodsko) obravnavo slehernega poslovnega dogodka oziroma odločitve ter predvsem njegovih/njihovih posledic na uspešnost in premoženjsko-finančno stanje (podjetja ali posameznika).